Оточення Януковича забезпечило стрибок попиту на ринку елітного житла Москви

Оточення Януковича забезпечило стрибок попиту на ринку елітного житла Москви Фото: Віктор Янукович і його оточення не довго роздумували над купівлею житла в Москві

Серед покупців та орендарів називають сім'ю Януковича, Азарова і Арбузова

Після того як у результаті Революції Гідності частина української еліти бігла до Москви, в столиці Російської Федерації піднялася хвиля доларового попиту на оренду елітної нерухомості. Про це повідомляє РБК з посиланням на московських ріелторів.

Зокрема, як розповіла регіональний директор департаменту елітної житлової нерухомості Knight Frank Russia & CIS Олена Юргенева, буквально на наступний день після втечі з України кілька десятків чиновників і бізнесменів самого високого рівня з сім'ями і домашнім персоналом з'явилися в столичних агентствах нерухомості. Причому, іноді вони діяли безпосередньо, а іноді - через російських довірених осіб

За словами генерального директора російського агентства нерухомості «Бон Тон» Надії Коркка, з початку минулого року спостерігався ажіотажний попит на оренду елітних квартир з боку громадян України.

«Українці орендували житло практично без торгу, з першого ж перегляду, лише б воно підходило їм по площі і якості проживання», - зазначила голова ради директорів російської Kalinka Group Катерина Румянцева.

Примітно, що українські втікачі шукали в оренду дуже великі квартири - 400-500 кв. м з пишною обробкою в палацовому стилі, зазначає Олена Юргенева. Вартість оренди такого житла коливалася від 10 до 30 тис. дол. в місяць, а одна угода була зафіксована в бюджеті 35 тис. дол. в місяць, розповідають в Kalinka Group.

І, оскільки достатньої пропозиції подібних квартир у самій Москві не знайшлося, більшість українських клієнтів у результаті купили або зняли заміський будинок - також, в основному, за завищеною ціною.

Причому, в Kalinka Group зафіксували у минулому році і другу хвилю підвищеного попиту на елітну оренду з боку українців: у серпні 2014 р., коли активізувалися військові дії в зоні АТО, до Москви знову нахлинули заможні квартиронаймачі. Обидва рази на частку громадян України припадало близько третини угод в елітному сегменті.

Офіційної інформації про те, де саме і які саме колишні високопоставлені чиновники з оточення Януковича оселилися в Москві, мало. Однак певні відомості є. Так, наприкінці лютого минулого року російський політик Олег Мітволь повідомив, що «група українських громадян» купила будинок в підмосковній Барвисі за 52 млн дол., а напередодні в цьому будинку бачили поваленого президента України Віктора Януковича.

У свою чергу колишній прем'єр-міністр України Микола Азаров вказаний як власника однієї з ділянок елітного селища ТСЖ «Моноліт», розташованого в Підмосков'ї. Згідно виписки з російського єдиного держреєстру прав на нерухоме майно та угод з ними, площа ділянки становить 4 тис. кв. м. Операція була здійснена 21 березня 2014 року. Спеціаліст з маркетингу агентства «Еванс» Наталія Вяткіна оцінила вартість двоповерхового котеджу в селищі «Моноліт» в 20 млн руб.

Колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов влітку минулого року в інтерв'ю РИА Новости розповів, що займає «скромний офіс в діловій частині Москви». Про те, де він проживає, він, правда, промовчав.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура розслідує отримання Януковичем 26 млн грн гонорару за книги.