Рада хоче ввести пропорційний принцип підрахунку голосів на зборах співвласників ОСББ

Народні депутати підтримали в першому читанні урядовий законопроект № 1565 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". За відповідне рішення проголосували 250 нардепів з 226 мінімально необхідних.

Як зазначається у пояснювальній записці даний законопроект розроблено з метою питання здійснення права власності та ефективного управління багатоквартирним будинком, забезпечення співвласників будинку дієвим механізмом для прийняття рішень щодо утримання та управління спільним майном, в тому числі щодо проведення енергоефективної модернізації будинку.

Зокрема законопроект передбачає запровадження принципу пропорційності голосів співвласників відповідно до їхньої частки у спільному майні та процедури письмового опитування водночас із процедурою скликання загальних зборів.

"Кожен співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, яка пропорційна загальній площі квартири чи нежитлового приміщення співвласника по відношенню до загальної площі всіх квартир і нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку", - йдеться в проекті (Нагадаємо, згідно з діючим законодавством, у кожен співвласник ОСББ має лише один голос).

Також законопроект передбачає:

- визначення поняття "багатоквартирний будинок"; майна, що належить до спільного майна; суб'єктів права власності у багатоквартирному будинку;

- встановлення механізму визначення частки кожного співвласника у спільному майні;

- запровадження у кожному багатоквартирному будинку інституціональних можливостей для представництва інтересів всіх співвласників;

- визначення та конкретизації основних прав і обов'язків співвласників багатоквартирного будинку;

- визначення простої та кваліфікованої (для найважливіших рішень) більшості голосів співвласників для прийняття рішень щодо розпорядження та управління спільним майном у багатоквартирному будинку.

Купити нерухомість по низькій ціні на вигідних умовах.

Також проект закону передбачає визначення альтернативних моделей управління спільним майном у багатоквартирному будинку (самостійно, у тому числі шляхом створення ОСББ, або передачі всіх або частини функцій на підставі договору фізичній особі-підприємцю чи юридичній особі (управителю); та визначення порядку розподілу витрат на утримання спільного майна (пропорційно до своєї частки у спільному майні) та відповідальності співвласників багатоквартирного будинку.

Крім того проектом передбачено внесення змін до закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень". Цими змінами передбачається надати право кожному співвласнику багатоквартирного будинку отримувати інформацію про те, хто є власниками інших квартир і нежитлових приміщень у цьому будинку - тобто, хто разом із ним є співвласниками спільного майна в будинку.

Нагадаємо, 23 грудня 2014 р. Кабінет міністрів України вніс у Верховну Раду проект закону № 1565 "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".