Дешеві квартири можуть виявитися небезпечними для життя, - експерти

Дешеві квартири можуть виявитися небезпечними для життя, - експерти

Дешеві квартири можуть виявитися небезпечними для життя. Таку думку українським ЗМІ висловили експерти, коментуючи наслідки покупки квартири, для будівництва якої використовували неякісні будівельні матеріали.

"Коли утеплювач є і у вікнах, і в дверях, це створює ефект насичення – шкідливі речовини, які виділяються з будівельних матеріалів, залишаються у приміщенні. З часом їх концентрація зростає, і це негативно впливає на здоров'я мешканців, - каже Микола Назаренко, завідувач токсикологічної лабораторії "ГУ Київський міський лабораторний центр Держсанепідслужби України". - Металопластикові вікна виготовляють з ПВХ (полівінілхлориду), потім додають поліетилен, мінеральні наповнювачі та обов'язково пластифікатори, наприклад свинець. З ПВХ може виділятися хлористий вініл – дуже токсична речовина".


За його словами, найбільш небезпечними залишаються матеріали рідкої консистенції - клеї, грунтовки, лаки, фарби, герметики. Якщо, наприклад, лак на паркеті висох, це не означає, що в кімнаті відразу можна жити. Експерт радить звертати увагу на упаковці будівельних матеріалів на терміни початку експлуатації.

Ігор Ніконов, почесний президент групи компаній KAN Development попереджає: дуже ймовірно, що під час будівництва дешевих квартир не витримують нормативи.

"Почнемо з утеплювача для облицювання фасаду. Часто використовують пінопласт, який для цих цілей не підходить, тому що він не дихає. За ним утворюється грибок – шкідливий токсин. Та й з точки зору пожежної безпеки пінопласт як утеплювач заборонений, - говорить експерт. - В металопластикових вікнах не ставлять підсилювачі. Якщо вони недостатньої потужності, вікна починають прогинатися, деформуватися, і через них просочується повітря, пил. Вхідні групи теж роблять із пластику, через що вони швидко приходять в непридатність".

За його словами, з дешевих будівельних матеріалів виділяються токсичні, хімічні сполуки, може виникнути алергія, а в кінцевому підсумку – онкологічні захворювання. Причому дія на організм виявляється не різке, а перманентне, поступове.