Експерт: передача забудовниками 1% житла в житлофонд міста може спровокувати падіння ринку

Забезпечення житлом черговиків - обов'язок влади Києва, а не бізнесу. Так прокоментував експерт Микола Спірідонов ініціативу секретаря Київради Володимира Прокопіва зобов'язати забудовників передавати 1-1,25% житлової площі в новобудовах в житловий фонд міста.

"Питання забезпечення житлом черговиків, справді, потрібно вирішувати, при тому давно. Але більшість будівельних компаній - це приватний бізнес, який вже працює на певних умовах, сплачуючи податки, дивіденди та ін. Зараз будівельникам пропонують взяти на себе ще одне зобов'язання, яке накопичувалося роками не вирішувалося силами влади", - зазначив експерт.

За його словами, якщо компанія має за просто так віддати відсоток побудованого, значить, оплата за такі квадратні метри ляже на плечі звичайного інвестора, так як забудовнику більше ніде буде взяти кошти для будівництва. Це, як заявляє експерт, призведе до того, що вартість квадратних метрів зросте, і відповідно, враховуючи ситуацію, в якій зараз опинився ринок, призведе до ще більшого занепаду.

"Бізнес і так переживає не кращі часи, а тут ще й додаткове навантаження", - сказав Спірідонов.

Він підкреслив, що у всьому світі соціальне житло - це фонд міста, майно, яке будуватися за його рахунок. Для цього існують різні програми, його можна брати в оренду у міста на пільгових умовах, у деяких країнах - купувати зі знижками та ін.

"Скрізь це компетенція і відповідальність міста або країни, але не будівельних компаній. На мою думку, якщо місто хоче втілювати таку ініціативу в життя, потрібно запропонувати забудовникам щось натомість. Це можуть бути пільги щодо пайового внеску, спрощення техумов, виділення земельних ділянок. Співпраця повинна бути взаємовигідною. Так, потрібно допомагати бійцям, багатодітним та малозабезпеченим, але це питання міської влади і країни в цілому, а не будівельних компаній. Бізнес може і повинен допомагати, зберігаючи при цьому рентабельність", - вважає експерт.