Кабмін удосконалив формування тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій

Кабмін удосконалив формування тарифів на послуги з утримання будинків і прибудинкових територій Фото: Кабінет міністрів України

Постанова дозволить залучати до обслуговування будинку на умовах договорів субпідряду

Кабінет міністрів України прийняв сьогодні на засіданні проект постанови "Про внесення змін до порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій", розроблений Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Про це повідомили у прес-службі Мінрегіону.

Таким чином, діючий механізм формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій вдосконалений.

Цей документ сприятиме реалізації положень закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", який вступив у дію 1 липня цього року, і дозволить працювати на перехідному етапі і залучати до обслуговування будинку підприємства (організації) на умовах договорів субпідряду, що стане наближенням до форми роботи керівника, створюватиме умови для поступового переходу на інші відносини, відносини споживача - з керуючим будинку.

Нагадаємо, 1 липня 2015 р. набув чинності закон України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку". Прикінцевими та перехідними положеннями документа встановлено, що до визначення співвласниками багатоквартирного будинку, в якому не створені об'єднання співвласників, форми управління багатоквартирним будинком, але не більше одного року з дня набрання чинності цим законом, послуги з утримання такого будинку надає суб'єкт господарювання, визначений виконавцем послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у багатоквартирному будинку до набрання чинності цим законом. З 1 липня 2016 р. управління такими будинками буде здійснюватися управителем.

Так, прийняття проекту забезпечить можливість використання підприємствами при розрахунку тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій даних про площ, зазначених в актах, складених за результатами проведених обмірів житлового фонду.

Крім того, документом забезпечується визначення механізму розрахунку видатків на деякі послуги (наприклад, прибирання прибудинкової території, прибирання сходових кліток тощо), які є складовими тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, у разі якщо вони надаються в відповідно до укладених угод з іншими організаціями, тобто субпідрядним способом, та / або за допомогою спеціалізованих машин (механізмів).

Також відбудеться удосконалення механізму формування накладних витрат (як загальновиробничих, так і адміністративних), а також їх розподіл у випадку, якщо виконавець надає інші види послуг, не пов'язані з утриманням будинків і споруд та прибудинкових територій.

Загалом, запропоновані зміни дадуть можливість удосконалити діючу методологію розрахунку тарифів; уникнути неоднозначних трактувань вимог чинного порядку формування тарифів; залучати до виконання окремих робіт з утримання будівель (або всіх з переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій) субпідрядників, що, в свою чергу, дозволить оптимізувати витрати обслуговуючого підприємства.

Реалізація положень цієї постанови також сприятиме створенню умов, які необхідні для поступового переходу відносин від обслуговуючої організації - виконавця послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій до керуючого будинку.