У Києві пропозиція якісних торгових приміщень за I кв. перевищила 1 млн кв. м

У Києві пропозиція якісних торгових приміщень за I кв. перевищила 1 млн кв. м Фото: Razanira

В українській столиці один з найнижчих показників насиченості серед міст Східної Європи

У Києві загальна пропозиція якісних торгових приміщень залишилася без змін і на кінець першого кварталу 2015 р. склала 1001 тис. кв. м. Про це повідомили у прес-службі компанії Colliers International (Україна).

Зазначимо, що Київ, поряд із Будапештом, Софією та Белградом, характеризується одним з найнижчих показників насиченості якісними торговими площами серед міст Східної Європи - 355 кв. м на 1 000 осіб.

Перше місце за рівнем насиченості торговельними приміщеннями за підсумками 2014р. займав Вільнюс, з показником насиченості якісними торговими площами 1091 кв. м на 1 000 осіб, далі йшли Таллінн (1001 кв. м на 1 000 осіб) і Братислава (811 кв. м на 1 000 осіб).

За заявою девелоперів, у 2015-2017 роках у Києві очікується завершення будівництва 9 нових ТЦ/ТРЦ сукупною орендованою площею 590 тис. кв. м.

"Київ знаходиться на другій позиції серед країн Східної Європи за обсягом нового будівництва торгових площ. Перше місце за обсягом споруджуваних торгових об'єктів займає Росія, де у процесі будівництва знаходиться близько 2,3 млн кв. м торговельних площ у Москві і близько 305 тис. кв. м в Санкт-Петербурзі", - йдеться в повідомленні.

При цьому, як зазначили в Colliers International (Україна), в першому кварталі 2015 р. вакантність торговельних приміщень незначно знизилася: із 7,9% за підсумками 2014 р. до 7,6% на кінець першого кварталу 2015 року.

Незважаючи на невелике зниження, рівень вакантності в Києві залишається вище середнього порівняно з іншими містами Східної Європи.

За даними компанії, внаслідок продовження зниження купівельної спроможності населення і скорочення попиту з боку орендарів, у першому кварталі 2015 р. найвищі орендні ставки на секції 100-200 кв. м у найбільш успішних ТЦ/ТРЦ Києва знизилися ще на 27% порівняно з кінцем 2014 року і склали 55 дол. за кв.м/місяць.

Дивіться також: Купити або взяти в кредит нерухомість Києва, детальніше на сайті http://100realty.ua.

"З урахуванням кардинальних змін, які відбувалися в економіці нашої країни в 2014 році, основні показники ринку торговельної нерухомості (орендні ставки, пропозиція) істотно змінилися в гіршу сторону. При цьому, у разі стабілізації економічної та політичної ситуації, в України є великий потенціал для розвитку торговельної нерухомості, так як за рівнем насиченості торговельними площами ми займаємо одне з останніх місць у Східній Європі", - зазначив керуючий директор Colliers International Олександр Носаченко.

Нагадаємо, в Києві вартість готельних номерів зросла з початку року.

Як повідомлялося, вакантність складських площ в Києві у 2014 р. збільшилася до 7%. При цьому орендні ставки на складські приміщення класу А в минулому році знизилися до 5,5 дол. за кв. м.