ПР пропонує штрафувати забудовників за порушення строків спорудження житлового об'єкту

Народні депутати від Партії регіонів Сергій Ківалов, Вадим Колесніченко, Віталій Барвіненко та ін. пропонують штрафувати забудовника у розмірі 0,1% від суми договору за кожен день прострочення завершення будівництва житлового об'єкта. Про це йдеться в законопроекті № 3393 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів житлового будівництва", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Законопроект вносить доповнення до статті 4 закон України "Про інвестиційну діяльність", згідно з якими договір про інвестування (фінансування) будівництва об'єктів житлового будівництва, який укладено до прийняття в експлуатацію завершеного будівництвом об'єкта житлового будівництва, окрім інших істотних умов, обов'язково передбачати: строки завершення будівництва; право інвестора відмовитись від договору та вимагати повернення внесених інвестицій у разі порушення строків завершення будівництва; право інвестора знайомитись із дозвільними документами на здійснення будівництва та отримувати з них копії; право інвестора щомісяця отримувати інформацію про хід будівництва та ін.

Також законопроект зазначає, що на відносини, що виникають з договору про інвестування будівництва житла, стороною яких є інвестор - фізична особа, яка має намір отримати у власність об'єкт житлового будівництва, поширюються положення закону України "Про захист прав споживачів".

Також закон доповнюється нормою, яка закріплює, що у разі порушення попереднім власником обов'язку щодо передачі усього житлового комплексу або його частини на баланс об'єднання у строк понад три місяці від моменту відповідної вимоги об'єднання такий власник сплачує об'єднанню пеню у розміром 0,1% від балансової вартості об'єкта житлового будівництва чи його частини за кожний день прострочення передачі.

Крім того, пеня у розмірі 0,1% від балансової вартості об'єкта передбачена у разі порушення управителем обов'язку щодо передачі довірителю об'єкта житлового будівництва у строк, передбачений відповідними договорами.

А також у разі порушення забудовником строків спорудження об'єкта будівництва він сплачує на користь управителя пеню у розмірі 0,1% від суми договору між управителем та забудовником за кожен день прострочення.