Рада хоче звільнити від оподаткування нерухомість релігійних організацій

Рада хоче звільнити від оподаткування нерухомість релігійних організацій Рада

Народні депутати підтримали у першому читанні законопроект № 2226 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій)". За відповідне рішення проголосували 261 нардеп з 226 мінімально необхідних.

Пропозицію про підготовку цього документу до другого читання за скороченою процедурою підтримали 240 парламентарів.

Законопроект пропонує внести зміни до статті 266 Податкового кодексу доповнивши її новим положенням щодо звільнення від оподаткування житлової та нежитлової нерухомості, яка перебуває у власності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку, та використовуються виключно для забезпечення їх статутної діяльності.

Як заявив автор законопроекту - народний депутат з фракції "Народний фронт" Павло Унгурян, у Податковому кодексі України випадково залишилася норма про оподаткування нерухомості, яка є у власності церков, монастирів, - то, що будується за кошти громади.

"До речі земля, яка є у власності церковних та релігійних громад, не підпадає під оподаткування, а нерухомість й надалі залишились. Цю прогалину ми рекомендуємо ліквідувати", - заявив Унгурян.

Нагадаємо, Київський міський голова Віталій Кличко ветував рішення Київської міськради про позбавлення пільг Української православної церкви Московського патріархату. Про це мер заявив у кулуарах Київради.

Раніше Київрада позбавила УПЦ МП пільгової ставки податку на нерухомість.