Рада дозволила збільшувати орендну плату за земельну ділянку держвласності

Рада дозволила збільшувати орендну плату за земельну ділянку держвласності Фото: Верховна Рада

Орендна плата може перевищувати 12% у разі визначення орендаря на конкурентних засадах

Верховна Рада України підтримала в цілому законопроект № 2640 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо граничного розміру орендної плати". За відповідне рішення проголосували 247 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Закон вносить зміни до пункту 288.5 статті 288 Податкового кодексу України, встановлюючи, що розмір орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності може бути більшим 12% нормативної грошової оцінки, у разі визначення орендаря на конкурентних засадах.

Як очікують автори законопроекту, прийняття закону унормує питання застосування розміру орендної плати для договорів оренди, що укладені на конкурентних засадах.

Зазначимо, що законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо податкової реформи" (№71-VІІ) було скасовано норму щодо розміру орендної плати для договорів оренди, що укладені на конкурентних засадах. Разом з тим, зазначеним Законом для таких договорів оренди, чітко не було передбачено порядку застосування розмірів орендної плати, що визначені пунктом 288.5 статті 288 Податкового кодексу України.

Нагадаємо, 5 вересня 2012 р. в Україні набув чинності новий механізм розірвання договору оренди земельної ділянки держвласності.